1

Знайомся з легендарними місцями, які варто відвідати

2

Ділись проектом у Facebook та став лайк групі @Zubrowka

3

Щотижня вигравай подарунки від ТМ Zubrowka, а в фіналі – набір для подорожі!

Легендарні місця
Острозький замок і академія
Острог – славетне стародавнє місто з тисячолітньою історією, яке знало як часи розквіту, так і занепаду. Колиска української науки та книгодрукування подарувала Україні славетну Острозьку Академію та Біблію, а також замок – резиденцію місцевих князів Острозьких. І це все збереглося і до наших днів.

Місто на річці Вілія відоме ще з 1100 року. Саме тоді вперше про Острог згадується у Іпатіївському літописі. Розмішений не перетині торгових шляхів, місто швидко розвивається. Та найбільшого розквіту Острог здобув за панування князів з роду Острозьких.

Перший з відомих нам представників роду – князь Данило (помер близько 1386 року). Саме з його іменем пов’язують будівництво найдавнішої в Острозі кам'яної споруди – Вежі Мурованої, датованої серединою XIV століття. Згодом у місті постав і замок, перша згадка про який датована 1386 роком. Пізніше навколо Острога спорудили потужні укріплення з вежами, оточені ровом і валом.

Та найбільш відомий Острог став за князя Костянтина-Василя Острозького. Саме він заснував у місті Острозьку слов'яно-греко-латинську школу (академія) у 1576 році.

В основу діяльності Острозької академії було покладено традиційне для середньовічної Європи вивчення "семи вільних наук" (граматики, риторики, діалектики, арифметики, геометрії, музики та астрономії), а також вищих наук: філософії, богослов'я, медицини. Студенти Острозької академії опановували п'ять мов: слов'янську, польську, давньоєврейську, грецьку та латину.

Тоді ж у місті постала книгарня, в якій працював друкар Іван Федорович. Він отримав завдання надрукувати Біблію слов’янською мовою. Спочатку були надруковані Новий Завіт та Псалтир. 12 серпня 1581 року було надруковано повний текст Острозької Біблії.

Тираж 628-сторінкового видання на книжці не зазначений, однак фахівці вважають, що Острозька Біблія була надрукована у безпрецедентно великій, як на свій час, кількості примірників: півтори-дві тисячі одиниць. На сьогодні відомо про понад 250 збережених примірників пам'ятки. 1620 року "Острозька Біблія" була зареєстрована в каталозі бібліотеки Оксфорда, її власником був і шведський король Густав II Адольф (цей примірник книги зберігається у Королівській бібліотеці Копенгагена).

У 1585 році Острог отримав Магдебурзьке право. У цей час місто було п’яте за величиною в Україні, поступаючись лише Києву, Львову, Луцьку та Кам’янцю. Однак згодом місто починає занепадати. Руйнівні війни (1648 року козаки, розбивши польське військо, взяли Острог і спалили костел, єзуїтську колегію та друкарню), перехід від одних князів та імперій до інших, масштабні пожежі відкинули місто у розвитку і зруйнували чимало історичних пам’яток.

Сьогодні в місті можна відвідати Острозький замок, який побудовано на місці дерев'яного укріплення, зруйнованого монголо-татарами 1241 року. Спочатку це була башта-донжон, яка тепер носить назву "Вежа Мурована". Замок відкритий для відвідувачів – всередині діє місцевий краєзнавчий музей, який має чимало рідкісних історичних експонатів.

Також у місті туристи можуть побачити дві надбрамні вежі – Татарську та Луцьку (XV-XVI століття). Вони побудовані в рідкісних для України зразках оборонної споруди – барбакан. Усередині Луцької башти з 1985 року розташовано музей книги. Татарська башта збереглася гірше, втрачено значну частку еліптичної частини будівлі.

Перша будівля Острозької академії не збереглася. Тепер на її місці парк, як і на місці друкарні Івана Федоровича. Відновлена академія з 1994 року діє в приміщеннях колишнього монастиря капуцинів та жіночого училища.

Коли варто відвідати. Острог – це музей під відкритим небом, тож відвідати його варто у будь-яку пору року. Лише зауважимо, що музей в Острозькому замку не працює в понеділок.

Як добратися. Острог розташований за 46 кілометрів від Рівного. З цього міста до Острога курсують автобуси (інтервал 30-50 хвилин). Щодо власного транспорту, то від обласного центру слід їхати по автодорозі Р05.

Якщо їхати потягом, то залізнична станція "Острог" розміщена за 13 кілометрів від міста, звідти доведеться шукати попутний транспорт.