1

Знайомся з легендарними місцями, які варто відвідати

2

Ділись проектом у Facebook та став лайк групі @Zubrowka

3

Щотижня вигравай подарунки від ТМ Zubrowka, а в фіналі – набір для подорожі!

Легендарні місця
Буцький каньйон
Чи знали ви, що в самому серці України заховався унікальний і неймовірно мальовничий каньйон? Так-так, щоб помилуватись запаморочливо красивою природою, не обов'язково їхати далеко за кордон.

Від Києва до селища Буки на Черкащині менше ніж 200 кілометрів і приблизно 3 години в дорозі.

Буцький каньйон називають то "маленькою Швейцарією", то "Українським Стоунхенджем". І не дивно, адже таке надзвичайне поєднання скель і води є доволі нетиповим для Центральної України.

У це важко повірити, але мальовничому гранітному каньйону, який розкинувся на березі річки Гірський Тікич, понад 2 мільярди (!) років. Він утворився у протерозойський період, коли лише формувались ґрунти планети Земля.

Річкові води стрімко стікають з могутніх брил граніту – на території каньйону розташований водоспад Вир.

На початку XX століття тут побудували одну з найперших малих гідроелектростанцій України. Проте у 1991-му вона перестала працювати, а на місці Буцької ГЕС залишилась лише покинута будівля, яка додає місцині неповторного колориту.

Каньйон у вигляді потужного скелястого берега заввишки 30 метрів розтягнувся на 2,5 кілометри. Місцеві кажуть: аби його обійти, вистачить і кількох годин, але щоб досхочу насолодитись величчю тутешньої природи – варто залишитись на довший час.

Назву "Український Стоунхендж" каньйон отримав теж недарма. Кам'яним брилам, які віддалено нагадують всесвітньо відому пам'ятку неподалік від Лондона, приписують рукотворне походження. Проте з наукового погляду Буцький каньйон залишається малодослідженим, тому ховає в собі ще чимало загадок.

Чимало туристів приїжджає сюди не просто помилуватись красою природи. Каньйон є доволі популярним місцем серед тих, хто не уявляє своє життя без екстремальних видів спорту: тут практикують скелелазіння і сплави на байдарках.

Коли варто їхати? Буцький каньйон доступний для відвідин цілий рік, але найкраще сюди їхати навесні, влітку чи восени, щоб сповна насолодитись палітрою природних барв.

Як дістатись? Трасою Одеса – Київ їхати до Жашкова, а звідти ще 35 кілометрів до смт Буки. Час у дорозі із Києва займає приблизно 2,5-3 години.